In memoriam

In Memoriam

       
 


Dankwoord tijdens uitvaart van Jo, door onze secretaris.


Ik stel me eerst even aan u voor: ik ben Kees van de Ven, secretaris van het bestuur van de Senioren Biljart Competitie Hart van Brabant. Dat bestuur organiseert voor 34 aangesloten verenigingen teamcompetities in het librespel, het bandstoten en het driebanden. De kampioenen in de verschillende klassen spelen om het algemeen kampioenschap. Daarnaast vinden er Persoonlijke Kampioenschappen in de drie spelsoorten plaats.


Jo was niet alleen lid van een van een van de clubs, D.S.S., waarvoor hij intern en extern competitie speelde, hij was  altijd als schrijver present als er toernooien gespeeld werden. Dan leek hij onvermoeibaar: van ’s morgens tien tot ’s middags vijf uur zat hij vrolijk op zijn stoel. Fouten maakte hij zelden. Met een kwinkslag probeerde hij een speler die het moeilijk had met zichzelf wat op te monteren. Tijdens zijn laatste toernooi in augustus, om het Kampioenschap der Kampioenen, zag niemand aan hem dat hij ernstig ziek was; hij behield zijn positieve uitstraling.


Het zal duidelijk zijn dat Hart van Brabant aan mensen als Jo, en bijvoorbeeld ook Joke en Peter Mertens, ongelooflijk veel dank verschuldigd is.


Afgelopen maandag was ik nog even bij D.S.S. -door samenwerking sterk- mooie naam, mooie club, mooi onderkomen. Het werd me duidelijk hoe geliefd Jo ook bij zijn club was. Om zijn sociale instelling, zijn bereidheid zich weg te cijferen voor een ander. Zo is hij een tijd bij de club weggeweest om vierentwintig uur per dag voor zijn zieke vrouw te zorgen.


Clubleden roemen zijn droge humor. Menig lid van D.S.S. heeft met tranen over de wangen van het lachen het verhaal gehoord van een PTT-directeur en een kapotte wc-bril. Hier niet te herhalen. Fien zal nooit vergeten hoe ze met Jo op Benidorm heeft gedanst.

We hebben niet alleen van je aanwezigheid genoten, Jo, we hebben ook van je geleerd. Op een namiddag kom ik even langs bij D.S.S. – ik zal iets hebben moeten overleggen met onze onmisbare wedstrijdleider Jan van den Hoof. Jij ziet me en je begroet me luid en duidelijk: “Hé, Kees!”. Ik was enigszins verrast door de hartelijkheid van deze begroeting. Ik heb er vaak aan teruggedacht en ik heb ze ook verscheidene keren ter sprake gebracht. Ze is simpelweg een teken van eenvoudig en goed omgaan met elkaar.


Onze bijna zevenhonderd biljarters, meest mannen, maar gelukkig niet uitsluitend, zijn natuurlijk niet piepjong meer. Enige verstarring in de opvattingen is soms merkbaar. Her en der zit wat oud zeer tussen personen en tussen verenigingen. Van jou kunnen we leren, Jo, dat het koste wat kost vasthouden aan eigen opvattingen weinig vruchtbaar is voor het geheel en vooral dat jouw manier van omgaan met mensen het plezier in ons mooie spel alleen maar kan vergroten.


Ik hoop dat deze terugblik een troost is voor de familie. We wensen jullie veel sterkte. Jo, rust in vrede. We zullen vaak aan je denken en jouw leven vieren.


Tilburg, 31 oktober 2019.

KV.

Ons bereikte het bericht van het overlijden van Jan de Bresser, lid van de Ketsers.

Wij wensen de familie en vrienden veel sterkte  in de komende tijd.